Sondarea opiniei publice. BCS dispune de o rețea națională de câțiva zeci de operatori în fiecare județ, putând realiza sondaje în fiecare localitate din țară. Cu ajutorul lor pot fi măsurate părerile unor grupuri largi de oameni sau ale unor segmente distincte de cetățeni, despre diverse evenimente sau fenomene sociale, politice, economice, pentru a oferi o cunoaștere corectă a realității sociale.
Diagnoza organizațională. Cercetătorii BCS sunt specializați în psiho-sociologia organizațiilor și a managementului și au realizat radiografii științifice asupra multor instituții, care au identificat elementele ce frânează sau accelerează dezvoltarea acestora.
Campanie electorală. Specialiștii BCS au fost implicați în toate campaniile electorale din 1990 până în prezent, oferind informații valoroase clienților, cu ajutorul cărora și-au sporit scorul electoral. Sondajele, focus-grupurile, interviurile în profunzime, exit-poll-urile sunt instrumentele cu care au identificat oportunitățile, vulnerabilitățile și au sporit încrederea cetățenilor în clienții-candidați.
Sociologia devianței. Studiile despre infracțiuni și pedepse realizate de membrii BCS au fost publicate în cărți și reviste din țară și din străinătate, intrând în bibliograqfia obligatorie a specialiștilor de la diverse facultăți și masterate.
Mișcarea sindicală. Atunci când sindicatele au intrat în declin în primii ani post-decembriști, experții BCS au elaborat cercetări care au identificat elementele ce au putut opri declinul și favoriza redresarea sindicatelor.
Administrație publică. Sute de cercetări BCS realizate în diverse localități din țară au urmărit modul în care primăriile și autoritățile centrale au răspuns nevoilor cetățenilor, au prezentat satisfacția sau insatisfacția față de serviciile publice oferite, față de atitudinea oficialităților în anumite situații, au prezentat speranțele și temerile locuitorilor.