Sondaj BCS: Băsescu, Cioloș și Crețu, doriți de români ca europarlamentari!

Surprize majore în sondaje privind alegerile europarlamentare. Potrivit ultimelor date ale Biroului de Cercetări Sociale, românii au cea mai mare încredere că Traian Băsescu ar reprezenta cel mai bine România la Bruxelles. Fostul președinte este urmat în sondaje de Dacian Cioloș și europarlamentarul Corina Crețu, care în prezent este comisar european pentru politici regionale.

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare, Traian Băsescu este considerat de români cel mai în măsură să ne reprezinte la Bruxelles, potrivit ultimului sondaj BCS. Fostul președinte este urmat îndeaproape de liderul PLUS, Dacian Cioloș, cu puțin peste 12%, iar comisarul european Corina Crețu, recent trecută de la PSD la ProRomânia, completează podiumul cu mai bine de 11 procente.

Ecaterina Andronescu conduce topul social-democraților pentru europarlamentare, cu aproape 8 procente în sondaje. Ministrul Educației este urmat dede Rovana Plumb, cu mai puțin de 5% și de reprezentanta ALDE la Bruxelles, Norica Nicolai, cu aproape 4 procente.

La polul opus, potrivit datelor BCS, se află președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu puțin peste 1%. Încrederea românilor nu este mai mare în Klaus Iohannis, dacă șeful statului ar candida la europarlamentare. Iohannis are în sondaje doar 1,1%, însă liderul PRO România, Victor Ponta, este preferat de doar 1% dintre români pentru o eventuală candidatură la ocuparea unui scaun de europarlamentar.

Sondajul BCS a fost realizat în perioada 9-16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1.106 persoane cu o eroare statistică de +/-3%. Interviurile au fost realizate în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării.