Barometru politic național 9-16 februarie 2019

Sondaj național de opinie publică realizat în perioada 9 – 16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1106 persoane

Biroul de Cercetări Sociale realizează în fiecare lună un sondaj de opinie publică la nivel național cu titlul ”Barometru politic național”, care are ca obiectiv măsurarea atitudinilor și credințelor oamenilor din țară față de diverse aspecte și teme politice, sociale și economice de interes public. Acest proiect de cercetare este comandat de Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii (www.romanian.gop). La acest proiect se raliază uneori și alte instituții care doresc măsurarea anumitor teme, subiecte sau personalități, finanțând parțial cercetările.

Sondajul de față a fost realizat în perioada 9 – 16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1106 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Au fost realizate interviuri în 116 localități urbane și rurale din toate județele țării. Interviurile s-au desfășurat la domiciliul subiecților, cu ajutorul unei echipe de operatori de teren, nu prin telefon, email, facebook și nici pe stradă sau în instituții ori piețe.

Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 2 în 2 apartamente sau case, pornind de la numărul 1 al fiecărei străzi selectate în eșantion. În cazul în care în apartamentele sau casele selectate nu răspundea nimeni (erau case părăsite, oamenii erau plecați sau refuzau să participe la cercetare), operatorii au ales următoarea a 2-a casă. În acest fel s-a păstrat principiul probabilist, fiind improbabil ca oamenii care domiciliază la apartamente cu numere impare să aibă opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu numere pare.

Echipa de operatori de interviu are experiență în realizarea multor interviuri de acest gen, fiind una din cele mai vechi din țară, construită încă de la începutul anului 1992 în cadrul Centrului Independent de Studii Sociale și Sondaje (CIS) al Grupului pentru Dialog Social, cei mai mulți operatori participând la câteva sute de sondaje de acest gen în ultimii 25 ani. Cu ajutorul acestei echipe Biroul de Cercetări Sociale a estimat corect rezultatele alegerilor la toate campaniile ultimilor 18 ani, lucru evidențiat de presă periodic.

Datele recoltate de operatorii de interviu au fost verificate de echipa coordonatoare, prin recontactarea telefonică a peste 200 subiecți (20%), care au confirmat participarea la sondaj.

Informațiile au fost prelucrate statistic, asigurându-se confidențialitatea opiniilor participanților la sondaj.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.


View Fullscreen